Syra/basbalansen - PH-värde

2011-08-05

 

Förra månaden kom några kunder och gjorde tungmetalltestet. Samtidigt fick de reda på urinets PH-värde. Här kommer lite information om syra/basbalansen i kroppen.

Syra/basbalansen är ett ganska nytt begrepp man allt mer börjar ta hänsyn till.

​Det var dr Ragnar Berg som i Tyskland och Sverige på 30-talet påvisade att vissa födoämnen är syrabildande och att vissa andra är basbildande för kroppen.

​Grundregeln är att frukt och grönt skapar basiska reaktioner i kroppen medan annan föda skapar en sur reaktion. Vi intar överlag allt för hög koncentration av sur föda anser man och därmed för lite basisk föda.

 

PH-värde 7 är neutralt, värden mellan 0 - 7 är surt medan värden mellan 8 och 14 är basiskt. På apoteket kan du köpa indikatorpapper för att testa ditt PH-värde. Saliven bör ha värdet 6,6 - 7,2 i PH, din urin bör ligga på 6,4 - 6,8. PH-värdena påverkas av vad du har ätit innan, men värden som är lägre än dessa kan vara en indikation på att du är försurad.

Det är vätejonkoncentrationen som bestämmer om något är basiskt eller surt. Hög koncentration av vätejoner med överskott av protoner (H+) betyder en sur miljö, (ex PH 3.0). Låg koncentration av vätejonkoncentration (H-) betyder en basisk miljö, (ex PH 9.0). 

Olika organ i kroppen behöver olika PH-värden. Blodet är exempelvis alltid svagt basiskt: PH-värde 7,38 - 7,42. I magsäcken är PH-värdet väldigt surt, ca 1.7 beroende på saltsyran. I tunntarmen sker vårt största näringsupptag. Här ska PH-värdet vara neutralt, ca 7 till svagt basiskt. Tarmens enzymer som är så viktig för näringsupptaget är beroende av en svagt basisk miljö, därför anses försurning vara så allvarigt för kroppens funktion. Vid för mycket syra i kroppen (för litet intag av basisk föda) anses kroppen få det jobbigare för att bibehålla en Syra/basbalans och syran måste därför neutralisera, vilket kan ske på följande sätt: vid obalans lagras syra i bindväven, i lederna, basisk kalk tas från skelettet och basisk bikarbonat från blodet.

Långvarig obalans anses leda till en försurad kropp, vilket kan ge olika följdproblem men även degenerativa sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, förtidigt åldrande och diabetes mm. Försurningen påskyndar också frigörandet av fria radikaler anser man.

 

Symptom vid försurning:

försämrad matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, leversjukdomar, gallsten, trötthet, ilska, irritation, högt blodtryck, muskelstelhet, parasitsjukdomar och Candida, stroke, dålig syn, skört skelett, övervikt och astma.

 

Tänk på följande:

♣ Vi äter överlag allt för syrebildande kost. 75 % av kosten bör vara basisk, bara 25 % bör vara sur anser förespråkarna för teorierna kring syra/basbalansen.

♣ Syra ökar bildningen av fria radikaler.

♣ Stress, ilska och ångest anses också förhöja syrahalten i kroppen.

♣ Kallt väder anses påverka blodet så det bli surare. Varmt väder gör blodet mer basiskt.

♣ Vid många sjukdomar anses det ofta föreligga ett syraöverskott i kroppen.

♣ Försurning av kroppen för det med sig att upptagandet av syre som är så viktig för ämnesomsättningen och uppbyggnaden av vävnader minskar. Syrebrist hos celler är en grogrund för cancer. Dr Otto Warberg har bland annat fått nobelpris för denna upptäckt.

♣ Syraöverskott anses vara muskelnedbrytande (förbränner aminosyror), ökar även risken för insulinresistens.

♣ Vid kokning av vissa basiska grönsaker så blir dessa sura medan kokvattnet blir basiskt, häll därför inte bort kokvattnet samt minska tillagningstiden och uppvärmningsfasen för grönsaker. Lång koktid och hög uppvärmning minskar dessutom innehållet av ett flertal vitaminer hos grönsaker.

♣ Ät mer frukt och grönt, drick gärna citronvatten till maten. Öka intaget av basiska livsmedel överlag. Citron och apelsin är sura i sig men innehåller basiska ämnen som frigörs i kroppen.

♣ Fysisk Träning är positivt - rensar ut överkott av syra genom svettning (svett är surt).

♣ Basiska livsmedel är bra för att neutralisera de fria radikalerna: de flesta grönsaker, rotfrukter, potatis m.f., frukt och bär, citron, grapefrukt, svamp, bönor, komjölk, mesost, tillskott av kalcium och magnesium, alger som även rensar kroppen från tungmetaller, örter som brännässla, åkerfräken, nyponpulver, luzern, johannesört, anis mf.

♣ Livsmedel som är syrebildande: kött, fisk, ägg, socker, sylt, ost, pastoriserad mjölk, vita mjölprodukter som pasta, spannmål som råg, vete, havre, ris, margarin, kaffe, svart te, saft, läsk, alkohol, tobak, läkemedel. Följande är svagt syrebildande: baljväxter som linser och ärtor, nötter och frön, kakao, peppar.

Lycka till!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)