ENDOCANNABINOIDSYSTEMET och CBD - oljan

2017-01-27

Först 1995 upptäckte man vad det är som faktiskt reglerar kroppens inre balans: endocannabinoidsystemet.

Endocannabinoidsystemet, förkortat ECS, är det som hjälper kroppen att läka sig själv.
ECS utgörs av receptorer som sitter på cellerna och kan ta emot och tolka signaler. De receptortyper man hittills identifierat är CB1 och CB2, där CB1 är mest förekommande i hjärna och nervsystem medan CB2 är allra vanligast i kroppsorgan och immunförsvar.

Själva signalerna de fångar upp utgörs av endocannabinoider, vilka är fettbaserade molekyler som kopplar till receptorerna och aktiverar dem. De två huvudtyper vi känner till av dessa lipider kallas 2-AG och anandamid, där den senare fått sitt namn från ”ananda”, vilket är sanskrit för glädje/välbehag/njutning.

Den allra mest grundläggande funktionen ECS fyller är att sträva efter att bibehålla kroppens homeostas. Det är fråga om en dynamisk balans, där flera olika processer pågår och påverkar varandra medan helheten förblir harmonisk.

ECS har förmågan att motverka många av de tillstånd vi är vana att förknippa med sjukdom och ohälsa. Systemet har t.ex. både antioxidanta och antinflammatoriska egenskaper, och har visat positiva effekter vid ett flertal sjukdomar av inflammatorisk natur, såsom ateroskleros och Crohns.

ECS är också nära förbundet med nervsystemet i kropp och hjärna, där det visat sig fylla många intressanta funktioner. Det kan dämpa både smärta och ångest, och fungerar även som en naturligt antidepressiv “medicin”.

När man talar om nervsystem talar man också gärna om ämnen som är neuroprotektiva, vilket innebär att de skyddar hjärnans nervbanor (neuroner) från skada. ECS har neuroprotektiva egenskaper som gjort det till ett mycket intressant forskningsområde för behandling av sjukdomar som epilepsi och Alzheimers, där man också sett goda resultat.

ECS skyddar inte bara nerver, utan kroppens celler i allmänhet. När homeostasen rubbas och celler plötsligt blir defekta kan det gå in och neutralisera dem, vilket lett till stort intresse för forskning kring ECS:s roll vid cancer

En mycket intressant upptäckt inom området är att de här effekterna bara fås vid ett aktivt endocannabinoidsystem, vid ett lågt fungerande ECS blir effekten snarare tvärt om.

I och med att ECS upptäcktes först på 90-talet finns fortfarande stora luckor i vår kunskap om exakt vad det kan göra, men det vi vet är att det är oerhört kraftfullt och viktigt – nödvändigt – för vår hälsa. Receptorer för ECS sitter på varje vävnad och organ – hjärna, lever, lungor, blodkärl, ben, tarm, etc. – och reglerar deras funktion ända ner på cellnivå. ECS reglerar vår sömn, vår hunger, vårt immunförsvar, och antagligen mycket mer som vi ännu inte kunnat belägga.

HUR KAN MAN AKTIVERA SITT ECS?

Motion: Motion reducerar stress, ångest, och smärta och får oss på gott humör. Man har länge trott att det är endorfiner som står för denna effekt, men faktum är att detta bara är någonting man tror: endorfiner som molekyl är för stora för att ta sig in i hjärnan och kan alltså rimligen inte åstadkomma dessa effekter (som ju alla hanteras av hjärnan). Den troligaste kandidaten är istället endocannabinoider, där man får en kraftigt ökad produktion vid motion och vilka kan passera in i hjärnan.

Bra mat: Undvik halvfabrikat och artificiella sötningsmedel: de innehåller ämnen som hämmar ECS:s funktion. Ät istället obehandlade råvaror där du bara får i dig naturliga ämnen.

Omega-3: Vi får i oss oproportionerligt mycket omega-6 jämfört med hur mycket omega-3 vi äter. Båda är fettsyror, men de gör olika saker. För stor

andel omega-6 ökar infammationsbenägenheten, vilket medför risk för en rad sjukdomar med ursprung i kroppen själv; för stor mängd omega-6 hämmar immunförsvaret så mycket att vi blir mer mottagliga mot sjukdomar utifrån. Att hålla en balans med proportionerna 1:1 är viktigt även för ECS: kroppen tillverkar sina endocannabinoider av omega-fettsyror, både 3 och 6.

Meditation: Stressen utarmar ECS så att mängden endocannabinoider vi har tillgängliga minskar. Genom att försöka undvika stress och ägna dig åt meditation och avslappningsövningar kan du hjälpa ECS att hålla sig fungerande.

Positivt tänkande: Kropp och sinne är inte två skilda enheter. Att se positivt på saker och ting är en träningssak som stärker båda, och hjälper ECS genom att motverka känslor av stress och uppgivenhet.

Fytocannabinoider: Kroppen producerar sina egna cannabinoider, men det gör även hampan – fytocannabinoider (fyto = från växt). Det allra mest effektiva sättet att aktivera ECS är att tillföra fytocannabinoider, som fungerar på precis samma sätt som kroppens endocannabinoider. 

Hur doserar man hampaväxtolja?

Man börjar med en droppe första dagen. Dag två tar man en droppe morgon och kväll. Man ökar sedan med två droppar morgon och kväll per dag tills man uppnår sin optimala dos. Den kan vara alltifrån en droppe till 35 droppar 3ggr/dag.

Är du intresserad av att testa oljan? Du är varmt välkommen att kontakta mig så får du mer information.

 

Jag önskar verkligen att läkemedelsindustrin kunde hjälpa till att utveckla vår förmåga att själva hantera smärta (och andra sjukdomstillstånd) på ett naturligt sätt, istället för att ta fram onaturliga preparat som ger starka biverkningar.

Kan vi hjälpa kroppen att hantera det på egen hand, och dra ner på de onaturliga preparaten, så vore det ett stort steg i rätt riktning.

Ta hand om dig. Aktivera ditt ECS och låt kropp och sinne läka. 

 

Antal kommentarer: 4

2017-02-13 11:23:36 - Margerite Gustavsson, E-postadressen är dold, Rönngatan434138Ljungby

Hejsan,
Är detta något som skulle passa mig ? Jag har fibromyali , när jag tog influensasprutan fick jag ytterligare värk i ben armar , och äter nu kortisol , är på väg att trappa ner .

Hur mycket är kostnaden för att vara med i undersökningen ?
Hälsningar
Margerite

2017-05-11 18:52:22

Jag skrev mail till dig Margerite :)

2017-08-26 05:21:53 - Charlotte, E-postadressen är dold

Hej!
Finns CB1 och CB2 i THC fri Hampa olja eller måste man ha lite THC för att få i sig CB1 och CB2? Har läst på olika hemsidor att vissa oljor har mer eller mindre THC, och man vill ju aldrig få en drog påverkan så en THC fri olja låter ju bra men undrar om den stärker det endocannabinoida systemet som oljorna som har lite THC i sig? Finns det forskning gjort på detta område? Har hittat att det finns THC fria oljor som man kan använda istället för ex olivolja i maglagning (som salladsdressing etc) för att få mer Omega 3 men dessa artiklar nämner inte det Endocannabinoida systemet alls, så vet inte om man får hälsoeffekterna av hampan som du berättar så fint om här på din hemsida. Tack på förhand för svar :)

2017-08-28 19:47:13

Hej Charlotte. CBD-oljan som jag använder innehåller väldigt lite THC och många har upplevt positiva förändringar med den. Det finns även oljor som är helt fria från THC. Man får testa lite för att se vilken man trivs med. Oljan som man ska använda i matlagningen är pressad från hampafrön och den är inte CBD-olja. :)
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)