SKÖLDKÖRTELN

2016-06-11

Hypotyreos är den dolda och den försummade folkhälsosjukdomen. Hypotyreos, låg ämnesomsättning, betyder underfunktion i sköldkörteln men kan även bero på att hormonerna på cellnivå inte får effekt.

Hypotyreos drabbar särskilt medelålders kvinnor men man ser även en ökning hos män och ungdomar. Låg ämnesomsättning är så vanligt att det t o m är vanligare än åldersdiabetes.

Läkarna baserar sin diagnos på patientens symtom och fynd vid analys av blod/ vävnad och bilder från röntgen/ ultraljud. Saknas samband mellan symtom och dessa fynd så uteblir ofta diagnos och patienten får ingen adekvat behandling. Ibland blir resultatet att doktorn antar att det är psykiska orsaker som ligger bakom symtomen och skriver ut psykofarmaka.

Hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) är ett vanligt tillstånd som kan avslöjas i blodprover. Ännu vanligare, och som inte avslöjas med blodprov, är bristande sköldkörtelhormonfunktion inne i cellerna. Detta får konsekvenser för cellernas mitokondrier vilket leder till en minskad energiproduktion. Detta påverkar ett stort antal kroppsfunktioner och har skadliga effekter på vår hälsa. Sjukvården saknar idag metoder för mätning av mekanismerna bakom och konsekvenserna av mitokondriella funktionsdefekter i våra celler.

I boken ”Sköldkörteln och mitokondrierna” redovisar Helena Rooth Svensson på god vetenskaplig grund mekanismerna bakom utvecklingen av de sjukdomar som följer vid nedsatt energiproduktion i cellerna.

 

Mitokondriell dysfunktion kan orsaka följande sjukdomar: migrän, depression, psykoser, ataxi, alopecia, kognitiv svikt, demens, parkinson, synnedsättnig, tinnitus, kardiomyopati, ledningrubbningar i hjärta, polyneuropati, stickningar, domningar, smärta i händer, fötter och ben, muskelvärk, metabolt syndrom, cancer, kroniskt trötthetssyndrom, IBS, diabetes, hyporhyrodism, hypoparathyrodism. Det är svårt att avgöra om symtomen beror på T3 brist eller mitokondriedefekt eller en störning i samverkan mellan T3 och mitokondrien. Många läkare saknar kunskap i mitokondriell medicin vilket drabbar patienterna. Att inte känna sig frisk och inte få förklaring till ohälsan av den traditionella sjukvården gynnar den alternativa medicinen.

 

Det finns inga risker med att inta torkad sköldkörtelhormon från djur och se om symtomen försvinner. Andra kostillskott som är viktiga för mitokondrierna är: Q10, Karnitin, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin K3, Folacin, Vitamin C, Vitamin E och Selen,

Följande kan påverka mitokondrierna negativt: Statiner, Metformin, Paracetamol, Diklofenak, P-piller, Rökning, Fluotan, Halotan, Barbiturater, Tetracykliner, Valproat.

 

Vanliga symtom vid alla varianter av hypotyreos:

- trötthet såväl kroppslig som själslig. Hjärnan orkar inte som tidigare,

- sociala aktiviteter och fritidssysselsättningar står tillbaka,

- migrän, hörselnedsättning, tinnitus,

- led- och muskelvärk, smärta som vid fybromyalgi, stela och svullna leder,

- muskelkramper, muskelsmärta, stickningar, domningar,

- oregelbunden hjärtrytm, extra hjärtslag,

- frusenhet,

- andfåddhet,

- halsbränna,

- trög tarm,

- lätt blödande, får lätt blåmärken.

 

Man kan göra en test som kallas "tidig morgon basal temperatur" som avslöjar tillståndet i sköldkörteln. Man placerar en termometer under armhålan på morgonen och väntar i tio minuter innan man läser av resultatet:

 

Sköldkörteln fungerar normalt om temperaturen är mellan 36,5 och 36,8.

Sköldkörteln fungerar långsamt om temperaturen är lägre än 36,5. 

Sköldkörteln fungerar på ett snabbare sätt i fall temperaturen är högre än 36,8, eller om det finns en infektion i kroppen.

 

Man bör upprepa testet tre på dagar i följd, för att få korrekta resultat. I fall testet visar att det finns en minskad eller accelererad aktivitet i sköldkörteln, bör man besöka läkare för att kontrollera tillståndet, få diagnosen och diskutera möjliga behandlingar.

 

Temperaturen kan variera på grund av infektion och hos kvinnor som har mens, så det skulle vara bäst att göra testet när man är frisk och menscykeln är över.

 

 

 

Misstänker du att du har problem med din ämnesomsättning? Tveka inte att testa sköldkörtelhormoner från djur.

Jag använder det här preparatet:

Lycka till!

Antal kommentarer: 2

2019-07-22 12:09:56 - Dorte Skulason, E-postadressen är dold

Vad kostar Thyro 2. ?

2019-07-24 22:31:30

Tyvärr finns inte denna produkt längre till försäljning :(
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)