OM FARLIGA ÄMNEN: Bisfenol A, Teflon, Triklosan, Ftalater

2014-03-02

BISFENOL A

Vad: En plastkemikalie som finns i bland ­annat transparenta, ­hårda plastflaskor (som nappflaskor). ­Hittas även i ­plastburkar, plastmuggar, ­kvitton, returflaskor och konservburkar.

Så upptäcker du det: Återvinningssymbolerna – nummer på till exempel nappflaskornas undersida – avslöjar den farliga plasten. Om du hittar en 7:a i en triangel bör du inte använda den till något som har med mat och förtäring att göra. Lär dig den här ramsan utantill: ”4, 5, 1 och 2 – resten giftigt – låt stå”. Återvinningsnummer 4,5,1 och 2 är alltså okej, resten bör du undvika.

Påverkan på kroppen: Ämnet påminner om naturligt östrogen och tros kunna orsaka bröstcancer och störningar i fertiliteten. Gifterna frigörs när plasten upphettas, som vid värmning av välling i micron. I maj i år sa miljö­minister Andreas Carlgren att han önskade ett förbud av kemikalien i just nappflaskor.

Köp i stället: Satsa på glasbehållare. Värm mat på tallrik i micron för att undvika att få i dig plastpartiklar.

TEFLON

Vad: ”A nightmare!” utbrister Rick Smith om materialet som bor i våra stekpannor – bland annat. Teflon är i princip omöjligt att bryta ned i naturen, vilket är orsaken till att det nu hittats i kropparna hos bland annat isbjörnar i Arktis. Ångorna som avges vid kraftig upphettning eller grillning är giftiga.

Så upptäcker du det: Teflon i stekpannor och sockerkaksformar är lätt att känna igen, men kan även finnas i mindre kända former som i läppstift, fodrade pizzakartonger, fläckavvisande medel på soffor och – mer vanligt i Sverige – i vattenavstötande jackor. Inte sällan i varumärken som Canada goose och Gore-tex.

Påverkan i kroppen: En överhettad teflonpanna kan avge cancerogena ångor – även kallat teflonförgiftning. Det finns även studier som tyder på att fertiliteten kan sättas ned hos både män och kvinnor.

Köp i stället: Använd gjutjärnspannor och plåtar i metall så långt det går. Grädda muffins i pappersformar och sockerkaka i vanliga metallformar som du smörjer. Undvik teflon i grillutrustning där temperaturerna blir högre.

TRIKLOSAN

Vad: Ett anti-bakteriellt ämne som finns i krämer, tandkrämer (exempelvis i Colgate), rengöringsartiklar och till och med sandaler.

Så upptäcker du det: Genom att lusläsa innehållsförteckningen. Alla skönhetsprodukter med triklosan ska vara märkta. Observera att även varor utan beskrivningen ”anti-bakteriell” kan ha inslag av ämnet, som exempelvis Gilettes rakgel. Skilj på triklosan och alkoholbaserade artiklar, som inte är skadliga för kroppen.

Påverkan i kroppen: Hormonell i första hand, men kanske orsakas den största skadan genom att bakterier som utsätts för kemikalien utvecklar resistens.

Köp i stället: Produkter ­utan anti-bakteriella egen­skaper, alternativt ­artiklar som är alkoholbaserade.

FTALATER

Vad: En grupp mjukgörande ämnen och några av de vanligaste – och giftigaste – kemikalierna i vårt hem, framför allt i skönhetsprodukter. Det stora problemet för oss är att identifiera i vilka artiklar ftalaterna finns.

Så upptäcker du det: I stort sett omöjligt, om du inte är en expert på att läsa och tolka kemikaliespråk. Vanligaste konserveringsämnet i schampo. Finns i de flesta skönhetsprodukter med stark doft som benämns som ”fragrance”, ”alcoholdenat” eller ”parfym”. ”I dag är det egentligen lättare att leta efter produkter som saluförs som ftalat-fria”, säger Rick Smith.

Påverkan i kroppen: Ftalater är klassade inom EU som ”reproduktionstoxiska” – de stör med andra ord könsutvecklingen och kan leda till fosterskador. Djurstudier pekar på att testiklarnas storlek kan minska vid exponering. Kan även försämra spermiekvaliteten.

Köp i stället: Ftalatfria produkter eller sådana märkta med svanen, bra miljöval eller EU-blomman.

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)