Syrade grönsaker

2011-10-02

Recept på syrade grönsaker (25 l) som innehåller mycket probiotika, snälla mikroorganismer som hämmar tillväxten av Helicobacter pyroli (en bakterie som finns i tarmen vid magsår och magsäckscancer).Probiotika kan också reducera förekomsten av candida i tarmen- den jästsvamp som orsakar återkommande torsk- och jästsvampinfektioner- och har dämpande effekt på symtomen vid irritabel tarm, som förstoppning, diarre och väderspänning ( de snälla bakterierna tvingar bort de dåliga gasbildande bakterierna).

 

 

När grönsakerna anskaffas satsa på verkligt prima råvara annars kan det hela bli misslyckat!

Grönsakerna ska vara hela och skadefria, de gröna tomaterna måste vara hårda och verkligen gröna! Receptet är enligt en gammal tradition som vi har gjort i vår familj och hemlandet.

De syrade grönsakerna håller länge om man förvarar dem väl. Satsen vi gör brukar räcka till nästa års inläggning.

 

DET HÄR BEHÖVS:

1 kg morot

2,5 kg gröna tomater

3 kg västeråsgurkor

4 kg vitkål

2 kg blomkål

400 g pepparrot

180 g vitlök

2 st röd peppar

2 st gul peppar

1 kg grov havssalt

5-6 st kraftiga dillkronor

1 st 25 l plastkärl med lock

 

FÖRBEREDELSER:

   Skölj gurkorna och ”skura” dem rena med borste, skölj igen. Skölj dillkronorna. Skölj och rengör tomaterna för hand, skölj igen. Skala vitlök och morötter. Ta bort de yttersta bladen på vitkålen. Rensa blomkål från bladen.

     Gurka, tomater, gul och röd peppar ska vara hela. Dela vitkål och blomkål. Klyv morot och pepparrot.

     Koka en lag på enbart 2 l vatten och hälften av saltet ca 500 g och låt den svalna. Vi använder grov havssalt därför går det åt mer mängd. Används vanlig fin jodsalt, räcker det med ca 40 skedar (obs att kärlet är 25 l, räkna med 1,5 skedar salt per liter).

 ARBETSGÅNG:

     Varva grönsaker med dillkronor i en bunke av plast. Häll på vatten, den kvarvarande 500 g saltet och avsluta med att hälla i den kokade svalnade saltlagen. Grönsakerna ska vara täckta. Lägg över t ex en plastlock och på den en tyngd (vi använder en sten som förs kokats ren 10 minuter i vatten). Observera att lagen måste täcka grönsakerna inklusive locket med tyngden.

     Låt kärlet stå framme i rumsvärme tills jäsningen kommer igång (4-5 dygn). Flytta sedan kärlet till ett svalt ställe eller skafferi.

     Grönsakerna är klara efter ca 2 månader eller mindre.

    Som sagt grönsakerna kan sparas länge om dem förvaras på en kall plats (kall garage eller skafferi). Vi har haft kärlet på balkongen när vi bodde i lägenhet och det gick bra, saltet är konserveringsmedlet och det gör att lagen inte fryser vid normal vinter temperatur. Använder man mindre kärl t ex 2-3 l då är jäsningstiden ca 2 dygn och grönsakerna är klara efter ca 15 dagar och de kan förvaras i kylskåp.

 

Hoppas det smakar!

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)